top of page
Søk
  • Forfatterens bildeKari Mette

Å male portrett


Velkommen til min blogg om mine malerier. Dette innlegget handler om å male portretter.

“Portrettmalerier kan være nådeløse fordi de kan sammenlignes med personen som males, og hvis de ikke ligner, er maleriet på et vis ikke helt vellykket.”

Det er både interessant og utfordrende å male portretter. I tillegg til portrettlikhet er det for meg et poeng å fange personligheten og det sjelelige til den jeg maler. Noen ganger får jeg det til, andre ganger sliter jeg litt med det. Det er mye læring i det å male, og kanskje særlig portrettmalerier. Portrettet nedenfor av min mann André malte jeg i 2018 etter en workshop med den dyktige portrettmaleren Natalie Holland.

Det var Natalies malerier som ga meg inspirasjon til å male portretter. Jeg gikk fire år på Nydalen kunstskole. Først billedkunstutdanningen og deretter personlig kunstutvikling. Jeg lærte mye om å tegne og male intuitivt, og om kunstneriske prosesser på Nydalen, men portrettmaleri var ikke fokus der. Da jeg ble kjent med Natalie hadde jeg nesten ikke malt portretter før, og jeg tenkte at det nok ikke var for meg. Jeg var likevel fasinert av Natalies vakre og uttrykksfulle portretter. En dag fortalte jeg min sønn Mikkel om disse maleriene. Mikkel sa da at han ville jeg skulle male et portrett av den amerikanske rapperen Lil B. Det skulle være bursdagsgave til en kamerat. Det kan jeg vel ikke, sa jeg til Mikkel. Da sa han, mamma jeg har troa på deg. Jeg skal finne noen referansefoto til deg. Det eneste jeg vil si om portrettet du skal male er at bakgrunnen skal være rosa. For øvrig har du full kunstnerisk frihet. Dette får du til mamma! Som alltid ble jeg slått ut av min eldste sønns evne til å se og inspirere kreativiteten i sine medmennesker. Jeg satte i gang med portrettet. Det var vanskeligere enn jeg trodde å male portrett, og særlig med akrylmaling som tørker fort. Etter litt streving ble det et portrett ut av det, med rosa bakgrunn. Kameraten til Mikkel ble fornøyd, og jeg hadde malt mitt første ordentlige portrettmaleri. 😊

Kari Mette B. Tilley, Lil B, akryl på lerret, 2016.

Etter dette bestemte jeg meg for å utforske portretter og figurativ kunst, og hadde dette som kunstnerisk fordypning i noen år. I dag maler jeg både figurative og abstrakte malerier - ofte i kombinasjon - og tidvis i en tilstand der intuisjonen viser vei. Det jeg vil formidle med dette innlegget er en takk til mine sønner, min mann og alle de andre flotte menneskene og kunstnerne som har inspirert og inspirerer meg på min vei. Jeg har også et håp om at du som leser dette kanskje kan bli inspirert til å utforske noe du har lyst til å gjøre, men som du kanskje ikke tillater deg selv til å tro at du mestrer. Hopp i det, ta deg selv i bruk. Du er verdifull og du greier mer enn du kanskje tror. ❤

Siste innlegg

Se alle

Håp

Comments


bottom of page